Контроль ефективності використання
енергії виробничими підрозділами підприємства
Контроль здійснюється за рахунок співставлення витрат
енергії в структурних підрозділах підприємства з результатом її використання
(у першу чергу з кількістю виробленої продукції). Це дозволяє контролювати
значення питомих витрат енергії (витрат на одиницю продукції), які при
нераціональному використанні енергії підрозділом (або технологічною
лінією) зростають.
Контроль дозволяє виявити відхилення режимів роботи
обладнання від оптимальних значень, що відповідають умові енергозбереження.
Виявляються режими, де обладнання працює не завантаженим (з низьким
коефіцієнтом корисної дії), коли обладнання несвоєчасно вимикають, не
здійснюють технічне обслуговування. В процесі виробництва продукції
виявлення цих недоліків можливе тільки при безперервному, кропіткому
нагляді за енергоспоживанням, що здійснює керівництво підрозділу. В
запропонованому варіанті такий нагляд не є необхідним.
Контроль здійснюється за результатами аналізу ефективності
використання енергії. Для цього розроблена комп’ютерна програма, що
встановлює планові показники енергоефективності і зіставляє їх із фактичними
значеннями. За результатами співставлення роблять висновок про перевищення
планових значень енергоспоживання, або про економію енергії. Застосування
програми дає змогу головному енергетику підприємства в певний проміжок
часу навести порядок з енергоспоживанням безпосередньо на робочих місцях
і за рахунок цього знизити значення питомих витрат енергії. Контроль
може бути застосованим також для аналізу ефективності використання енергії
підприємством в цілому.
У поєднанні із функцією управління енерговикористанням
економічна ефективність контролю складає 10-15 % від загальної вартості
енергії, що споживається контрольованим об’єктом.
|